#HartaMagnoliilor a început ca o joacă. După ce primăvara din pandemicul 2020 m-a prins pe balcon, zgâindu-mă la traimavul 1 (la întors e tramvaiul 10), am vrut să recuperez cumva și m-am organizat cu liste, mi-am făcut harta cu pinuri violet, acolo unde știam că sunt magnoliile celebre, vreo 15-20, și-am plecat într-o zi la plimbare.

Am luat străduțele la pas printr-un oraș pe care l-am regăsit mai colorat și mai tihnit decât îmi aduceam eu aminte. M-am rătăcit și am descoperit întâmplător un festival de splendoare, știam eu că odată și odată voi folosi în avantajul meu lipsa de orientare în spațiu. A meritat plimbarea asta pentru toate „ah, era cealaltă dreapta” pe care le-am spus vreodată. Și n-au fost puține. Am găsit întâmplător încă o magnolie, și încă una, și încă una.

🌸🌸🌸 bit.ly/HartaMagnolii

Sunt multe, mult mai multe magnolii decât îmi imaginam eu, e ticsit orașul. Cred că București ar putea să-și câștige renumele de capitală a magnoliilor. Cele mai cunoscute, în sensul că se face pelerinaj la ele și se stă la coadă la poze, sunt cele de pe Mahatma Gandhi și magnolia yulan de pe Barbu Delavrancea. Între ele e o plimbare de câteva zeci de minute și sunt toate străduțele ticsite străduțele cu magnolii. Pe Docenților, de exemplu, sunt zeci, aproape la fel de bogate și cel puțin la fel de frumoase. Iar în Parcul Morarilor există o mini-livadă cu magnolii. Până anul acesta, nu știam de magnoliile galbene, dar pe Căpitan Vijelie există una uriașă, iar cea galben-soare de la Casa Memorială Tudor Arghezi e o poezie. Și mai sunt multe, multe magnolii galbene prin Bucureși.

De la 20 de pinuri a început un adevărat tăvălug, iar ce s-a întâmplat ulterior m-a copleșit, într-un sens bun: s-a adunat o mini-comunitate în jurul hărții, oamenii au început să-mi povestească despre magnoliile de pe străzile unde au copilărit, magnoliile pe care le întâlnesc în drum spre serviciu, presa era interesată de subiect, pentru că aveam cu toții nevoie de culoare, după o perioadă cam gri. Fiecare articol despre hartă a contribuit la povestea asta fgrumoasă și a adunat și mai mulți oameni pasionați de frumos.

O plimbare de-o zi s-a transformat într-un aprilie petrecut afară, la magnoleală, așa i-am zis. Harta, o joacă pentru mine și prietenii mei, a devenit un proiect colaborativ. 20 de pinuri au devenit 500, de care ne vom putea bucura și-n alte primăveri. A fost o lună tare intensă, dar m-am îndrăgostit din nou de orașul ăsta care nu e tocmai dintre cele mai primitoare. Am (re)descoperit piațete, curți, statui, decorațiuni și clădiri elegante, străzi înghesuite, dar colorate, străzi cochete, pline de case superbe, încărcate de arhitectură și multă istorie. Îmi place să mă uit în curțile oamenilor, îți dezvăluie un alt București, mai colorat, mai îngrijit, mai cald. Și-am găsit multe pisici și câtiva căței foarte prietenoși. Dar mai ales povești și oameni și sunt tare fericită că #hartamagnoliilor a fost despre bine și frumos, în toate formele sale. Am adunat toate poveștile laolaltă aici: Harta magnoliilor – flori, oameni și povești despre frumos

Au povestit și alții despre #hartamagnoliilor.

2023

Curatorialist
BTA Bulgaria
LoveDeco
GreenNews
Aleph News
B365
Life.ro
Informateca
Romania Journal
Editia de dimineata
HotNews
TVR
EuroNews
G4Media
București FM
GreatNews
Gazeta de Bucuresti
Bucuresteanul
Life & LifestyleGreat News
PS News
Bucuresti Business
Observator News

2022

B365
Valahia News
Lipa-Lipa.ro
VistBucharestToday
Cultura la Dubă
Smart TV Media
InfoInsider
Garbo
Magic FM
Tabu
Știrile ProTV
Radio România Cultural – Orașul Vorbește
Turism Istoric
Adevărul
Știri din Lume

2021

ProTV #1 (ILikeIT)
ProTV #2 (ILikeIT)
Radio Europa Liberă
Prima TV
TVR
City Femme
Stirile ProTV
Idei roșcate
Stirile TVR
IQads
Știri pentru copii
Lumea în știri
Radio România Internațional